Regionalna radionica o suzbijanju financiranja terorizma putem neprofitnih organizacija

Regionalna radionica o suzbijanju financiranja terorizma, u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ministarstva sigurnosti BiH, otvorena je je 14. jula u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na radionici se razgovara o sprječavanju finansiranja terorizma putem neprofitnih organizacija u zemljama članicama OSCE-a u Jugoistočnoj Evropi.

Oko 70 predstavnika relevantnih institucija država regiona, policija i tužilaštava, stručnjaci iz bankarskog sektora, te predstavnici neprofitnih organizacija, među kojima je i direktorica Udruženja Vesta Amra Selesković, će u naredna tri dana razgovarati o pitanjima vezanim za međunarodne standarde u suzbijanju finansiranja terorizma i njihovu primjenu u zemljama Jugoistočne Evrope, a također će razmijeniti iskustva i pozitivne prakse u ovoj oblasti.

Foto: Feđa Krvavac/Klix: Foto: Feđa Krvavac/KlixFoto: Feđa Krvavac/Klix

Na početku skupa obratio se zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, David Scharia iz Komiteta UN za borbu protiv terorizma, zamjenik direktora Globalnog centra za korporativnu sigurnost Jason Ipe, a pročitan je i govor šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadora Jonathana Moora.

Istaknuto je da je rizik od zlopotrebe neprofitnih organizacija za finansiranja terorizma i dalje prisutan. On se sastoji u opasnosti da će donacije i ostala sredstva kojima ovaj sektor inače legalno raspolaže, biti zloupotrebljene za finansiranje terorizma, odnosno da će neki pravni odnos, transakcija ili sredstvo biti upotrebljeni za terorizam ili stavljeni na raspolaganje terorističkim grupama, kao i da će se koristiti transakcijski kanali i modaliteti finansiranja za ubacivanje prljavog novca, te njegovu kasniju zlopotrebu u terorističke svrhe.

Trenutno najveći rizici u Bosni i Hercegovini po pitanju moguće zlopotrebe neprofitnih organizacija povezani su s aktivnostima i vrbovanjima odlaska boraca na strana ratišta.

''Vjerujem kako će ova Radionica konkretnim primjerima i diskusijom pokazati da je daljnje unaprijeđenje sistema suzbijanja finanisiranja terorizma potrebno i moguće, te će kroz praktične primjere i zaključke ukazati na smjer u kojem se trebamo kretati kako bi to i postigli'', istakao je zamjenik ministra sigurnosti BiH je Mijo Krešić.

Regionalna radionica o suzbijanju financiranja terorizma održava se u Sarajevu od 14-16. jula 2015. godine.