Održana debata na temu „Unaprijeđenje održivog razvoja kroz postizanje energetske efikasnosti“

U Tuzli je u organizaciji Udruženja Vesta, pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika EU (EUSR) i Ambasade Češke Republike, u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije BiH, održana javna debata na temu ''Unaprijeđenje održivog razvoja kroz postizanje energetske efikasnosti''.

Prisutnim se obratio Nj.E. Bosse Hedberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH, g. Jasmin Imamović, načelnik Tuzle, te eksperti za energiju dr. Mirza Kušljugić i Džemila Agić. U ime Direkcije za evropske integracije BiH na ovom skupu su učestvovale g-đa Jasmina Čengić i g-đa Aida Hodžić.

Učesnici su govorili o prirodnom energetskom i ljudskom potencijalu za poboljšanje održivog razvoja Bosne i Hercegovine. Predstavnica DEI-a g-đa Čengić je predstavila mogućnosti pružanja podrške razvoju energetskog sektora kroz IPA fondove i druge vidove pomoći Evropske unije. 

Ova debata je jedna od niza susreta koje EUSR i Ambasada Češke, u saradnji sa DEI, organizuje širom Bosne i Hercegovine kako bi se podstakla diskusija o prioritetima koje naša zemlja treba ispuniti u procesu integrisanja u Evropsku uniju.

Slične debate o ključnim pitanjima za civilno društvo i mlade u okviru evropskih integracija će biti organizovane i u Goraždu, Jablanici, Brčkom, Prijedoru, Doboju i Bihaću. Zaključci ovih debata će biti predstavljeni sredinom 2009. godine. Više pročitajte na www.reci.ba