Osmišljena druženja vršnjaka doprinose dugotrajnoj stabilnosti i miru

Kako bi se ojačali lokalni mehanizmi koji omogućavaju stalni rad javnosti i pojedinaca na razvoju inkluzivnijih, integriranijih i tolerantnijih škola i zajednica, Misija OSCE-a u BiH tokom ovoga mjeseca, završit će seriju od preko 50 događaja koji imaju za cilj promoviranje poštivanja različitosti i kulture tolerancije.

Događaji su bili raznoliki, baš kao i učesnici, a obuhvatali su razne radionice, stručne ekskurzije, radne sastanke, kao i posjete objektima kulturnog naslijeđa, a sve radi stvaranja dobrih prilika za okupljanje djece, njihovih roditelja i nastavnika. Dugotrajna stabilnost u ovoj državi nije moguća ukoliko se djeca, roditelji i nastavnici ne susreću sa svojim vršnjacima iz drugih zajednica, ili ukoliko ne znaju ništa o njima.
"Rad koji nam predstoji od suštinske je važnosti za sljedeću generaciju bosanskohercegovačkih građana, kako bi mogli zahtijevati mjesto koje im pripada u Evropskoj uniji i u svijetu. Današnja djeca, sutrašnji su birači i vođe," izjavio je Claude Kieffer, direktor Odjela za obrazovanje Misije OSCE-a, napomenuvši kako će ono što djeca nauče u školi, a naročito izvan nje sa svojim vršnjacima, imati velikog utjecaja na to kakvu će državu izgraditi i u kakvoj bi državi voljeli živjeti.
"Svaki dan mediji zasipaju građane negativnim porukama koje potiču podjele, ljutnju i strah prema "drugima" i od onih "drugih". U takvoj sredini, nije nikakvo čudo što mladi ove države često ne vide svoju budućnost u granicama BiH," izjavila je Valery Perry, zamjenica direktora Odjela za obrazovanje Misije OSCE-a. Ona je dodala kako je cilj ove inicijative pokazati da, uprkos negativnoj političkoj klimi, građani imaju puno toga zajedničkog.

Slične aktivnosti, usmjerene na stvaranje mostova između podijeljenih zajednica i unutar tih zajednica, nastavit će se širom BiH tokom školske 2009./2010. godine.

Izvor: oscebih.org