Realizovano istraživanje o pojavnim oblicima nasilja medju djecom

U okviru projekta "Sigurne Škole" realizovano je istraživanje o pojavnim oblicima nasilja među djecom u 43 osnovne škole s područja Tuzlanskog kantona, tri osnovne škole s područja opštine Bijeljina i dvije škole s područja opštine Srebrenica. Ova aktivnost je provedena uz saglasnost i podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Pedagoškog zavoda TK te Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Istraživanja metodom anketiranja učenika uzrasta od V do VIII razreda i školskih pedagoga proveli su prethodno obučeni analitičari iz Udruženja vijeća škola i roditelja Tuzlanskog kantona, Organizacije žena «Lara» iz Bijeljine, HO Amica-Prijateljice iz Srebrenice i Omladinskog centra Pinkland iz Banovića. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjebosanskog kantona, nažalost, nije prepoznalo potrebu ovakve vrste istraživanja u školama na području općine Travnik.

Kako ne bismo bili uskraćeni za podatke s ovog područja Udruženje Vesta će u saradnji sa analitičarem iz nevladine organizacije Telecentar nastojati na drugi način obazbijediti potreban uzorak djece i pedagoga za anketiranje.

U toku je realizacija kvalitativnog dijela istraživanja metodom fokus grupa s pedagozima, nastavnicima i roditeljima na području TK. Rezultati istraživanja će biti publikovani i prezentirani u školama te ostalim interesnim grupama i široj javnosti.