Vesta Radio poziva volontere za djelovanje u ''Trećem sektoru''

Udruženje Vesta Vas poziva da se prijavite kao volonteri za djelovanje u programu ''Treći sektor'', koji već sedam godina realiziramo u okviru projekta ''Vesta Radio'' u Tuzli. Vesta Radio je radio lokalne zajednice koji nasljeđuje misiju svog osnivača, Udruženja Vesta, i samim tim podržava i omogućava aktivno sudjelovanje građana i ravnopravnost spolova u procesima donošenja odluka koje doprinose socio-ekonomskom osnaživanju zajednice. Radio je poligon za adresiranje problema sa kojima se susreću marginalizirane grupe građana, odnosno organizacije koje zastupaju njihove interese. Do sada je u ovom programu sudjelovalo više desetina volontera iz nevladinih organizacija, osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Svi učesnici su nakon uspješno završene obuke, dobili priliku da program Vesta Radija upotpune svojim pogledima na svijet. Nerijetko, učesnici su se opredjeljivali za realizaciju medijske kampanje koja im je omogućila konkretne i vidljive pomake u zajednici.

Ovogodišnji program ''Treći sektor'' počinje 15. oktobra 2008. godine uz predhodnu selekciju pristiglih prijava. Zainteresirani volonteri će prije svega sudjelovati na trodnevnom treningu za radio produkciju a potom će imati priliku da delegiraju teme o kojima bi, u skladu sa svojim obavezama i tehničkim mogućnostima Vesta Radija, realizirali radijske sadržaje. Napominjemo da naši ograničeni kapaciteti možda neće biti dovoljni za zadovoljanje potreba svih zainteresiranih organizacija te da ćemo u tom smislu vršiti selekciju.

Pozivamo sve zainteresirane nevladine organizacije, osnovne i srednje škole i fakultete u Tuzli da svoje pismo interesa proslijede na adresu Udruženja Vesta najkasnije do 30. septembra 2008. godine. Pismo interesa treba da sadrži osnovne informacije o organizaciji/školi/smjeru fakulteta, motive i namjere za uključivanje u program. Nakon razmatranja pristiglih pisama interesa, osoblje Vesta Radija će obavijestiti sve zainteresirane o mogućnostima pohađanja treninga i realizacije radijskih emisija.

Napominjemo da ovaj program nema donatorsku podršku i da su aktivnosti Udruženja Vesta na pripremi i realizaciji programa volonterske. Takođe, Udruženje Vesta nije u mogućnosti da finansijski podrži rad volontera koji iskažu interes za djelovanjem. Imajući u vidu interes organizacija i škola u predhodnim godinama, iskreno vjerujemo da će mogućnost neposrednog obraćanja putem Vesta Radija, mnogima biti dovoljno jak motiv za uključivanje u ovaj jedinstveni program.

Za sve dodatne informacije, molim vas da bez ustručavanja kontaktirate Ivanu Eraković, urednicu i voditeljicu programa ''Treći sektor'' na broj 035 36 36 01.